Както и при нас, хората, денталната хигиена е крайъгълния камък за здравето на устната кухина при животните. Има животни, които са много по-склонни да натрупват плака от други себеподобни. За съжаление това не зависи само от вида на храната, а и от някои физиологични особености на индивида. Затова е желателно да приучите любимеца си да толерира изчеткване на зъбите поне един два пъти седмично. За щастие, на пазара вече има всякакви улесняващи тази дейност препарати. Те могат да бъдат във вид на паста за зъби, адхезивни гелове, дентални дъвки, абразивни играчки за дъвчене. Въпреки това, нищо не може да замени хубавото изчеткване на зъбите. За целта, Вие стопаните, трябва да се запасите с търпение и спокойствие.

Няколко основни стъпки в миенето на зъбите на вашия любимец:

  • Изберете тихо място и отделете време за да започнете миенето.
  • Поставете вашия домашен любимец комфортно. Малки кучета и повечето котки е добре да поставите здраво в скута си с главата обърната към вас. Ако вашето куче е по-голямо го оставете да седи до вас или срещу вас, за да имате опора и достъп до устата.
  • Започнете да търкате с текстилен напръстник или суха марля на пръста по повърхността на зъбите използвайки движение от венеца надолу, напред и назад в основата на зъбите. Бъдете внимателни, ако животното ви е своенраво!
  • Когато животното свикне с напръстника може да включите и паста за зъби – първо на пръста си. Междувременно може да се използват ензимни гелове за разграждане на плаката.
  • Последна стъпка- преминаване от напръстник към четка за зъби. Ако животното ви не толерира четката, но е спокойно с напръстника – не го заменяйте, а увеличете седмичната честота на почистване.