Дирофилариозата е сериозно и потенциално фатално заболяване при домашните любимци. Причинява се от кръгли червеи, които живеят в сърцето. Може да доведе до сърдечна недостатъчност с последващо увреждане на други органи в тялото. Боледуват кучета, котки, порове, вълци, койоти, лисици, морски лъвове и други животни. В редки случаи засяга хора, но при тях засегнат е белият дроб. Заболяването се пренася чрез ухапване от комари (най-вече тигрови).

Кучето е естествен гостоприемник на дирофиларията, като възрастните паразити се размножават полово в сърцето му. Ако не се лекува своевременно паразитите причиняват трайно увреждане на сърцето, белите дробове и артериите. Дългосрочните последици за здравето и качеството на живот на заразените животни могат да бъдат сериозни, дори инвалидизиращи. Поради тази причина, превенцията е най-добрият вариант, а когато е необходимо лечение, то трябва да се започне възможно най-рано.

В нашата практика силно се насърчават стопаните на кучета да провеждат целогодишно профилактика срещу комари и дирофилария.