КАКВО Е ЕХОГРАФИЯ?

Ехографията  е безболезнена процедура, която използва високочестотни звукови вълни (недоловими от хората) за производство на изображения на структурите в тялото. Когато звуковите вълни са насочени, някои от тях се абсорбират от тъканите, докато други се връщат обратно като ехо. Вълните, които се отразяват, се улавят от специална сонда и се трансформират в образ на определени тъкани на тялото.

КОГА СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Ултразвуково изследване е най-полезно за изследване на меки тъкани като вътрешните органи и изпълнените с течност кухини като пикочен мехур и сърце. По-малко ефективено е за разглеждане минерализирани структури (като костите) или изпълнени с въздух органи (например на белите дробове). Съществуват и специализирани ултразвукови сонди за изследване на стави.

КАК ДА ПОДГОТВИМ ПАЦИЕНТА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

За да подобрим визуализацията на различните органи е важно да спазите следните правила:

  •  Не хранете домашния си любимец  вечерта преди процедурата. Храната задържа газове и избутва някои вътрешни органи, което променя отражението на ултразвука. Водата е позволена.
  •  Не позволявайте на вашия домашен любимец да уринира в рамките на 3 часа преди  изследването. Пълен или частично пълен пикочен мехур е задължителен, освен ако не сте предупредени от лекуващия ви лекар за друго.
  • Повечето от нашите пациенти нямат нужда от седация. Въпреки това, ако вашият домашен любимец е много разтревожен или е агресивен, не толерира необходимите позиции, седацията може да бъде наложителна. Ние ще Ви информираме, ако има някакви противопоказания за седация.

ЗАБЕЛЕЖКА ЗА КОЗИНАТА

След процедурата може да забележите, че вашият домашен любимец е подстриган. Козината на корема (за коремна ехография) или гръдния кош (гръдна ехография) ще бъде застригана преди изследването. Това е необходимо, тъй като присъствието на космите пречи на ултразвуковите вълни и води до „затъмнение“ на картината.