P1030306Точно поставената диагноза е от съществено значение  както за избора на терапия така и за изхода от нея. Това от своя страна е свързано с направата на редица диагностични изследвания и тестове, които се извършват по време на посещението или престоя на пациента в нашата клиника или в продължение на няколко посещения. Изследванията които са изброени по-долу, като цяло са неинвазивни, но някои изискват седация или обща анестезия/виж раздел анестезия/

  • рентгенография
  • ехография
  • биопсия
  • микробиологична посявка за гъби или  бактерии
  • микроскопия
  • кръвни тестове, като например биохимичен профил на вътрешни органи, кръвна картина, време на съсирване на кръвта, /електролити/
  • изследване на урина.

Опциите за методите на диагностика , лечение, както и разходите извършени за тях, ще бъдат представени пред вас от ветеринарният лекар, а Вие ще вземете решението според вашите възможности.

Coughing-dog-with-mask

Кихане, секреция от носа, кашлица, хрипове, шумно и затруднено дишане са  признаци за заболяване на дихателната система. Много кученца се раждат с обструктивни заболявания на гърлото и носа, заболявания които трябва да бъдат оценени, за да се избегне увреждане за цял живот. Затруднено дишане може да бъде симптом и при  кърлежо – преносими или сърдечно – съдови заболявания. За това е редно вашият домашен любимец да се изолира на тихо и спокойно място и веднага да бъде прегледан от лекар.

160Рентгеново изследване на гръден кош

За всяко заболяване на дихателните пътища, което не отговорят на рутинната  терапия назначена от ветеринарния лекар, рентгенографията на гръдния кош (визуален контрол) обикновено се препоръчва за да се даде възможност на лекаря да прецени  белодробния рисунък както и сърдечния силует.
Свържете се с нас за да разберете повече.

 

 

 

 

 

 

Dog_Hlth_Vomiting_98378798Стомашно-чревни заболявания

Болестите на стомаха и червата са много често срещани. Повръщане, диария, позиви за дефекация или просто липса на апетит са най-честите признаци. Инфекции и паразити са особен проблем при кучетата, защото ядат замърсени  неща и пият  мръсна вода.  Склонни са да задържат в стомаха или червата неща които са изяли (кости, царевични кочани и всякакви странни предмети!) Възпалението, неопластични процеси, чернодробни и панкреатични заболявания/по специално панкреатит/ са също често срещани.

Панкреатит при кучета

Това е възпаление на панкреаса, органа отговорен за производството на ензими за храносмилане. Когато панкреаса се възпали, тези ензими се активират в панкреаса вместо в храносмилателния тракт, което може да доведе до перитонит (възпаление на цялата коремната кухина). Такива животни имат болки в коремчето и  остро повръщане. Панкреатита е живото застрашаващо заболяване и животни с тези симптоми се нуждаят от спешна медицинска намеса и хоспитализация. В някои случаи, панкреатита е в резултат от приемане на нещо мазно (като бекон) с който храносмилателния тракт на кучето просто не може да се спрaви.

struviteurinarycrystals460x299-3Заболявания на пикочните пътища

Бъбречна недостатъчност е много често заболяване при по-възрастни котки. Протича хронично и е животозастрашаващо заболяване. Причинява множество здравословни проблеми като високо кръвно налягане, анемия и промени в електролитите. Домашните любимци са предразположени и към цистит, който е също толкова болезнен, както и при хората и на свой ред може да се дължи на инфекции, камъни в пикочния мехур и др. Проблеми в яйчниците, матката и простатата се срещат често тъй като повечето домашни животни не се кастрират.

Бъбречна недостатъчност

Симптомите на хронична бъбречна недостатъчност  са обикновено прекомерна жажда и прекомерно уриниране със загуба на тегло. Ако подозирате, че вашият домашен любимец може да има бъбречна недостатъчност има изследвания които се предприемат за доказване на заболяването. Опитайте се да донесете проба от урина, ако не успеете  по време на прегледа ние ще го направим. Високото кръвно налягане може да е в резултат на бъбречна недостатъчност и създава възможност да ускори болестта. В повечето случаи бъбречната недостатъчност е нелечимо заболяване,  но чрез различни лекарства, диети и промени в начина на живот на пациента може да се подобри качеството му на живот.