20131025_140230_6КАКВО Е ЕХОГРАФИЯ?

Ехографията  е безболезнена процедура, която използва високочестотни звукови вълни (недоловими от хората) за производство на изображения на структури в тялото. Когато звуковите вълни са насочени в тялото някои от тях се абсорбират от тъканите докато други се връщат обратно. Звуковите вълни които се отразяват обратно се измерват чрез ултразвук машината и се трансформират в образа на определена област на тялото.

КОГА СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Ултразвуково изследване  е най-полезно за разглеждане на меки или пълни структури като черен дроб, бъбреци и изпълнени  с течност органи като  пикочен мехур и сърце. По-малко ефективено е за разглеждане минерализирани структури (като костите) или изпълнени с въздух органи (например на белите дробове).

tumblr_m8baxhdaaD1r9l2t1o1_400КАК ДА ПОДГОТВИМ ПАЦИЕНТА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Ето някои важни стъпки, които трябва да бъдат спазени преди вашия домашен любимец да бъде подложен на изследването.

  •  Не хранете домашния си любимец  вечерта преди процедурата. Диетата е  важна тъй като пълния стомах ще направи изображенията на органи около стомаха трудно видими (черен дроб, надбъбречните жлези и др.) Водата е позволена.
  •  Не позволявайте на вашия домашен любимец да уринира в рамките на 3 часа преди  изследването. Пълен или частично пълен пикочен мехур е задължително.
  • Повечето от нашите пациенти няма да имат нужда от седация. Въпреки това, ако вашият домашен любимец е много разтревожен и не толерира изследването седацията може да бъде от полза. Също така ще бъде показано, ако се изисква взимане на под ехографски контрол. Ние ще Ви информираме, ако има някакви противопоказания за седация.

bassettgroom

ЗАБЕЛЕЖКА ЗА КОЗИНАТА

След процедурата може да забележите, че вашият домашен любимец е подстриган. Козината на корема (за коремна ехография) или гръдния кош (гръдна ехография) ще бъде застригана преди изследването. Това е необходимо, тъй като присъствието на космите пречи на ултразвуковите вълни и води до „затъмнение“ на картината.

 

КАК ИЗГЛЕЖДАТ ЕХОГРАФСКИ НЯКОЙ ОРГАНИ :)

This slideshow requires JavaScript.