Консервантите в храните за животни

 

vitaminE_ingredientMainОсновните енергийни източници в домашни храни са въглехидрати, протеини и мазнини. Всички тези съставки трябва да бъдат предпазени от разваляне. Когато се отворят те биват излагани на въздух, замърсяват се с бактерии, гъби  и др окисляват се и се развалят. Затова правилното опаковане и добавката на консервант помага за предотвратяване на повторно замърсяване с тези организми. Ако не се добавят консерванти, срокът на годност на храните ще бъде изключително кратък.

Има три основни  разновидности на храните за домашни любимци (консервирани, полу-влажени и сухи), консервираните храни обикновено съдържа най-малко количество консерванти. Това е така, защото самия процес на консервиране/ термична обработка/ и запечатване в херметически затворени кутии унищожава бактериалните замърсители и предотвратява от окисление докато кутията се отвори.

Сухите храни изискват по-високо количество  консерванти за стабилизиране на мазнини и протеини, въпреки отстраняването на влагата в продукта. Те служат за инхибиране на растежа на бактерии и плесени, особено докато все още са запечатани в оригиналната торбата.

Като правило, полу-влажните храни изискват най много  консерванти, поради тяхното по-високо съдържание на влага и мека текстура.

В повечето храни за домашни любимци консервантите са антиоксиданти, които могат да бъдат „естествени“ или „синтетични“. През последните години, по-голямата част от храните за домашни любимци са консервирани с естествени консерванти като токофероли, витамин C и екстракт от розмарин и ТОВА ПРАВИ ХРАНИТЕ ОТ ВИСОК КЛАС ПО-ДОБРИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ!

Основните синтетични антиоксиданти ВНА, ВНТ и етоксихин, са били използвани като консерванти в продължение на много десетилетия а и до момента в някой храни. Първите два са одобрени за използване в човешките храни, докато етоксикин е одобрен само за използване в храни за животни.