Внимание паразити!

Силно увеличаване на заболяванията пренасяни от кръвосмучещи насекоми.

Поддатливи са не само домашните животни, но и хората, при които най-често се наблюдава лаймската болест.

С влажното и топло време навън, всички стопани на кучета и котки се сблъскват с кърлежовите ухапвания, но и от бълхи и комари. В последните години наблюдаваме все по-често пациенти в изразена клинична фаза на заболяванията Бабезиоза, Анаплазмоза, Ерлихиоза и Дирофилариоза. Тези заболявания създават сериозни рискове за живота и здравето на вашите любимци, а техните хроничните форми намаляват качеството и продължителността на живота им. Със затоплянето на климата, сезонността на паразитозите се измества и вече няма характерно време от годината, в което нашите пациенти да са в безопасност.
Горещо препоръчваме да следите стриктно ежемесечното външно обезпаразитяване на любимците си! Ако препаратите, които използвате в момента дават „пробиви“, консултирайте се в ветеринарния си лекар за смяна на типа препарат. За да се избегне заболяване в хронична форма на всички стопани, сваляли кърлежи, се препоръчва да изследват любимеца си около месец след ухапването. Тестването се извършва с кръв и е достъпно във всички клиники за дребни животни.

Бълхите са основен преносител на тениите по домашните животни – затова е важно външното обезпаразитяване да се придружава и с регулярно вътрешно третиране. Част от вътрешните паразити по кучетата, котките и зайците са опасни за здравето на човека, като по-често се наблюдават при децата.

Най-забележимите симптоми, на острите форми на тези заболявания са: лесна уморяемост, обща отпадналост, температура, безапетитие, бледи лигавици и/или тъмна урина, изкривяване на главата и врата при зайците.
Ако забележите някой от тези симптоми не се бавете, а потърсете медицинска помощ!