открита травма на окото

Куче Лени е на 4 г. При нас постъпва за лечение с  окрита травма на окото – целоста на  роговицата  е нарушена.  Травма се причинява от ухапване от друго куче с което предизвиква тежко нараняване с разкъсване на очната ябълка и перфорация. Симптомите на Лени  бяха: болка, фотофобия и сълзене. При прегледа се установиха конюктивални разкъсвания със субконюктивален кръвоизлив, перфорация на роговицата и травматичната хифема е резултат на кръвоизлив в предната част на окото, наречена предна камера. След проведено оперативно лечение окото на Лени се възстанови отлично.

WP_20150930_13_10_08_Pro

операцията

 

Преди операцията

Преди операцията

14 дни след операцията

14 дни след операцията

 

 

Cherry eye при кучето

P1040545Пролапса на жлезата на третият клепач при кучетата е свързано с образуването на малка розова подутина към вътрешният очен ъгъл , нарича се още “ Cherry eye”. Нормално жлезата е фиксирана със фиброзна тъкан. Заболяването засяга предимно млади кучета, като има и породна предразположеност- Булдог, Бигъл, Кокери  и др

Основен симптом  е появата на  червена маса в областта на третият клепач изпъкваща навън в областта на вътрешния очен ъгъл, като може да засегне едното или и двете очи. Причината  за възникването на проблема  в повечето случай е вродена слабост на фиброзната съединителна тъкан която фиксира жлезата.

Диагнозата се поставя от ветеринарен лекар при преглед тъй като за подобни издатини може да има и друга причина.

Лечението е оперативно.  До момента средства за превенция и профилактика не са известни.

P1040544 P1040543 P1040550

 

Диафрагмална херния

Diaphragm-HerniaТова е историята на котарака Дито, който ни посети просто с оплакване за периодично повръщане. Проблемът започва преди 2 месеца, като стопаните на котарака смятали, че това е нещо съвсем нормално до момента, в който Дито отказал да се храни, а повръщането се задълбочило още повече. Когато пристигнаха в клиниката видимо той изглеждаше добре, дори и след направен пълен клиничен преглед и кръвни изследвания отново нямаше нищо смущаващо. Предприехме подробна ехография на коремни органи и това, което ни направи впечатление беше, че стомахът не се визуализира добре, а черният дроб има липидоза. Препоръчахме рентгенография, с което потвърдихме съмнението си за диафрагмална херния. В случая при Дито стомахчето беше попаднало в гръдният кош през малък отвор, който се е получил в диафрагмата (плосък мускул, който разделя коремната от гръдната кухина, като по този начин осигурява херметичността на гръдния кош).

Липидоза на ч.дроб на Дито.

Липидоза на ч.дроб на Дито.

На снимката се вижда сянката на стомаха в гръдния кош.

На снимката се вижда сянката на стомаха в гръдния кош.

 

 

 

Незабавно предприехме  оперативна намеса, при която чрез достъп в коремна кухина успяхме да открием дефекта и да възстановим правилното местоположение на стомаха. Зашихме изкуствено създалият се  отвор. В края на операцията на Дито му бе поставена и хранопроводна сонда, през която го хранехме в продължение на 2 седмици, докато се пребори  с чернодробната липидоза, развила се в следствие на недоимъчното хранене/и антибиотикотерапия. След 10 дни конците бяха свалени и в момента той е един щастлив котарак.